Menu
Obec Lidice
Lidice

Bouřka zanechala stopu i v Lidicích

Bouřka zanechala stopu i v Lidicích

Nedělní bouřka zanechala svůj podpis nedaleko obce

Příroda opět ukázala svou mohutnou sílu – a tentokrát „elektrickou“. V neděli (4. 8. 2013) časně ráno se přehnala nad Lidicemi bouřka. Blesky křižovaly oblohu a jeden ukončil svou pouť v bříze nedaleko obce. V prudké zatáčce silnice směřující kolem Růžového sadu dolů k rybníku (pro starousedlíky – v místě, kde stávala kdysi „kantýna“) je několik stromů. Ačkoliv by podle pravděpodobnosti (viz poznámka) měl blesk spíše uhodit do smrku než do břízy, tak právě ona se stala „bleskosvodem“. Jak už je známé, tak po úderu blesku do stromu je vysoká teplota příčinou odpaření vody z lýka, přičemž náhlý vznik páry potrhá pletiva, kůru, dokonce i dřevo stromu. A přesně tak to dopadlo i s kmenem břízy – kůra se povalovala v okruhu několika metrů, pár třísek bylo možné najít dokonce až na silnici. Je to další důkaz o tom, že na pravděpodobnost zásahu blesku do některého druhu stromu se nedá spoléhat a také důkaz o tom, že dospělí měli pravdu, když nás učili, že pod stromem není v bouřce bezpečno.

briza1

briza2

briza3

Text a foto: Marek Veselý

Poznámka: Jak je to se zásahem blesku do stromu? Obecně to závisí na výšce stromu, tvaru koruny, vlhkost půdy, charakter okolí. Největší šanci na zásah bleskem má dub. (Německé přísloví: „Buky vyhledávej, dubů se střez.“) Dub je totiž se svou kůrou špatným vodičem a obtížně se smáčí. Naopak buk a jedle mají hladkou, rychle smočitelnou kůru a el. napětí se snadněji vyrovná. Zajímavé je také pozorování prof. Pletka na Rakovnicku a Kladensku, ze kterého vyplývá toto pořadí: vysoký topol, dub, jehličnaté stromy, buky, hrušně.

Datum vložení: 6. 8. 2013 0:00
Datum poslední aktualizace: 6. 8. 2013 0:00
Autor: Bohumil Kučera

Aktuálně

Kalendář

Prosinec2025
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Registrujte si emailový informační servis

Dostávejte informace z našeho webu prostřednictvím e-mailů